E O Jonsson i Kallsta

 Från Litsboken XXXVII 1987 sid. 75

E O Jonsson i Kallsta

Av Allan Granström

Lantbrukare E O Jonsson i Kallsta - eller 'n Erik Jonsa, som han kallades i dagligt tal - (19/10 1879 - 17/11 1960) var en sann hembygdsvän. Därom vittnar de nedteckningar han gjort av sägner om hur människor levat fordomsdags men också om samtiden, bland annat drygt hundra maskinskrivna sidor i A4-format so han kallat "Min hemsocken". Även i Litsboken har Erik Jonsson medverkat. I nr 3 och 4 har han berättat om "Livet på landet fordomdags och arbetet på en bondgård för 50 - 100 år sedan" och i nr 5 har han berättat om ett par diskussionsklubbar. Dessutom förstås om logen Ringblomman i Litsboken nr 5.

Även i Jämten har Erik Jonsson medverkat:

1945 Om salpeterkokning

1946 Hur Litsbygden kom till

1947 Om puken

1948 Fagmon, ett gammalt ödesböle

1954 En avrättning för 100 år sedan

Omkring 1950 deltog Erik Jonsson i en tävling anordnad av Östersunds-Posten där det gällde att berätta o sin hembygd. Tävlingsjuryn utgjordes av landsantikvarie Björkqvist, distriktslantmätare Heimer Vikström och från tidningen redaktör N A Fugelstad. Erik Jonsson fick pris för sin berättelse "Något om bebygglse och folkliv i norra delarna av Lits socken". Vissa delar av hans berättelse publicerades i ett par artiklar i ÖP  i mars 1951. "Våra byars historia" är identisk med hans prisbelönta berättelse utom ett par avsnitt o fäbodliv och skogsslåtter som han berättat o tidigare i Litsboken nr 3.

Ett annat av Erik Jonssons stora intressen var nykterhetsrörelsen och logen 385 Ringblomman, där han i många år var logetemplare. Han var också med i Byggnadsföreningen och bl a samlade in pengar till föreningshusbygget. I nykterhetsfrågan var Erik Jonsson stridbar. Sonen Bror berättade om ett möte i Östersund omkring 1920 där både Erik och hans hustru Kristina skulle deltaga. När de fick reda på att sprit skulle serveras vid den efterföljande middagen till den som så önskade sade både Erik och Kristina ifrån sig deltagande.

Kommunalt var Erik Jonsson bl a sekreterare i barnavårdsnämnden,

Kyrkligt skötte han orgelspelandet vid de högmässor som ungefär en gång i månaden hölls i Ringsta skola. Detta uppdrag var oavlönat. Omkring 1920 begärde Erik Jonsson 25 - 30 kronor för inköp av en koralbok, men fick avslag: det fanns inte medel upptagna i staten (budgeten)! Detta uppmärksammades av lokalrevyn.

Till sist bara ett observandum: "Våra byars historia" är skriven omkring 1950. När det därför anges "för 50 år sedan" eller "för 100 år sedan" får man räkna bakåt från 1950.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång