Poststölden i Husås 1895

Från Litsboken XX 1970 sid.55

Tidningsnotiser 1895

Den ouppklarade poststölden i Husås

Av Per Andreas

Torsdagen den 10 oktober 1895 skrevs i Östersunds-Posten följande:

"En djärv poststöld

förövades i natt i Husås. Det var regnigt och kolmörkt. Postskjutsen hade vid elvatiden anlänt till norra Lits skjutsstation och föreståndaren jämte skjutskarlen kommo just utdragande med stora väskan på bron för att lyfta densamma på kärran, då de till sin förundran funno att hästen begivit sig av. Efter en stunds sökande återvände de till skjutsstationen och funno nu väskan försvunnen.

Nu blev det att söka. Hästen anträffades snart nog vid en gärdsgård ett kort stycke från poststationen lugnt spisande på förekastad havre, men postväskan förblev borta.

Tjuvarna måste ha varit två eller tre. Medan en ledde eller lockade hästen åt sidan passade de andra på när skjutskarlen och stationsföreståndaren avlägsnade sig, grepo postväskan och sprungo.

I dag hava fruktlösa spaningar ägt rum. Postmästaren Sjöbäck och kronofogden Cederberg reste ut vid ½ 10-tiden på morgonen.

Tjuvarnas byte synes ha varit ansenligt. Ensamt från Föllinge innehöll väskan 44 värdeförsändelser på inalles 6770 kronor; posten från Laxsjö innehöll fjorton värdeförsändelser; bland vilka den största å 550 kronor. Dessutom gjorde alla värdeförsändelser från Gåxsjö och Hotagen de övrigas sällskap.

På skjutsstationsföreståndare Er. Jonsson och skjutsaren P. A. Persson faller naturligtvis ett obehagligt ansvar för deras tanklöshet, att lämna postväskan med dess dyrbara innehåll åt sitt öde för att springa ut i mörkret efter hästen. En ursäkt, om också ringa, kan ligga däri att de trodde det hästen gått åt sitt hem.

Enligt uppgift i afton från postmästare Sjöbäck beräknas värdet av postsäckens innehåll till omkring 10.000 kronor."

Tidningen hade efter någon dag följande att förtälja: "Poststölden i Husås. En av de postpåsar som bortstulos i Husås är nu tillrättakommen.

I tisdags begåvo sig fyra personer till en fäbodstuga belägen omkring en mil norr om Husås för att reparera taket. Stugan består av fähus och boningsrum sammanbyggda. Instucken under taket i fähuset funno de då en postpåse. De medförde påsen, utan att närmare undersöka innehållet i den till Husås och bragte underrättelse om fyndet till extra länsnotarie Norman, som leder spaningarna angående stölden.

Vid dennes undersökning befanns påsen innehålla en mängd värde- och lösbrev. De flesta av de förra som de senare voro öppnade. Värdebreven voro ett 40-tal och deras innehåll borttaget med undantag av frimärken och postmärken. Dock funnos tre värdeförsändelser, som icke blivit öppnade, därav ett assurerat brev från Norra Lit med 500 kr, och ett dito med 73 kr. Det tredje var rekommenderat med obekant värde.

De spaningar som med anledning av detta fynd gjorts ha ej lämnat någon upplysning rörande själva stölden och dennas förövare."

Vid polisförhör den 10 oktober framkom att postskjutsen avgick från Föllinge kl. 5 e.m. den 9 oktober, och kl. 11 på kvällen förövades stölden. Under skallgång den 11 oktober återfanns postväskan i närheten av en granngård. Den var sönderskuren. Nio postpåsar återfanns men den tionde var och förblev borta.

Efter så lång tid tycker man kanske att händelsen skulle ha glömts, men än i dag kan man få höra den berättas i huvudsak så som tidningarna skrev. Stölden blev aldrig uppklarad och kanske just därför glöms sen inte så fort. Det bör tilläggas att ingen ifrågasatte Erik Jonssons och P. A. Perssons ärlighet.

Ett PDF-dokument berättar samma historia. Där kan man hitta några fler uppgifter om denna händelse.

Postrånet i Husås

länk: Postrån före 1900 Postryttaren PDF sid. 10

En annan stöld skedde vid Husås skjutsstation den 9 oktober 1895 i Norra Lit i Jämtland. Under tiden som skjutskarlen P. A. Persson gick in på stationen för att hämta föreståndare Jonsson för att få hjälp med att lyfta av den stora postväskan, stal någon väskan som innehöll 10.000 kr i värdeförsändelser.

Postväskan hittades tre dagar senare i Husås, sönderskuren och tom. Påsarna med lösbreven hade troligen blivit kastade i ån Hårkan.

Förre postföraren Johan Wikström i Lit blev misstänkt för delaktighet i stölden. Han blev också häktad i Östersund. Han hade tidigare varit postförare på linjen där stölden genomfördes, men hade blivit avskedad fyra år tidigare. Det fanns ett antal indicier som låg till grund för häktningen. Samma kväll hade han varit inne på poststationen och hört sig för om mängden post och om posten skulle ankomma och avgå på sin vanliga tid. Dessutom hade hans grannar rapporterat att de hade hört att han och hans hustru varit uppe under natten därefter. Postpåsar hade öppnats på ett sådant sätt som tydligt pekade på, att det gjorts av en person som hade kunskap om deras försegling och dessutom lokalkännedom.

Generalpoststyrelsen utfäste en belöning på högst 10 procent av värdet på de försändelser som kunde skaffas tillbaka, plus högst 300 kr om gärningsmannen kunde gripas. Värdeförsändelsernas belopp uppgick till 11.050:93 kr. Den 29 oktober fann ett antal personer en postpåse i ett sommarfähus som låg 9 km norr om Husås. Påsen innehöll ett 40-tal brev, alla öppnade; allt värde utom frimärkena var borta, förutom två assurerade brev som tillsammans innehöll 578 kr samt ett rekbrev av okänt värde.

Johan Wikström blev dömd till fyra års straffarbete, men inte för poststölden utan för förfalskning av en inteckningsrevers som han samtidigt hade varit häktad för. Bevisningen för poststölden var inte tilläcklig och stölden blev aldrig helt uppklarad.

Det är inte känt om mängden brev som upphittats var större än vad som nämnts ovan. Det antal som kastades i ån Hårkan är okänt men deras frimärken borde ha blötts av. Därför bör det ha funnits anledning att trycka upp en etikett som både berättade om vad som hänt och att breven inte skulle bli lösenbelagda. Någon sådan etikett har dock inte påträffats.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång